top of page
  • Foto van schrijverLibertairVrijVlaanderen

Noord vs Zuid Europa: Wie is er onredelijk?


Moet er Europese solidariteit zijn tijdens deze corona-crisis? JA! Moet dit onvoorwaardelijk? Neen!


We kennen allemaal wel iemand met onverantwoord gedrag. Iemand die dure kledij en auto's koopt, maar geen geld op de spaarrekening heeft. Iemand die liever lui is dan moe. Iemand met een gat in de hand, die elke euro uitgeeft, nog voor die binnenkomt. Heeft vaak een naam als Johnny, Ronny, Davina, Chad,... Dit bestaat ook onder landen. En die heten dan Italië, Griekenland, Spanje, Portugal, Frankrijk... en helaas ook België.


Moet er Europese solidariteit zijn?

Libertairen zijn per definitie tegen overheidsinterventie en zogezegde solidariteit. Maar, tijdelijke maatregelen mogen en moeten worden genomen tijdens zware crisissen om erger te voorkomen. Zelfs Milton Friedman gaat hiermee akkoord. Met als belangrijke voorwaarde dat ze TIJDELIJK zijn! Helaas worden tijdelijke programma's steeds omgevormd tot permanente programma's in de politiek.


Binnen Europa is er dan ook consensus dat er solidariteit onder de landen moet zijn, en dat de rijkere Europese landen de armere landen moeten helpen. Dit niet doen leidt rechtstreeks tot toenemende vraag van de burger naar "sterke politici" in handen van "sterke staten" met veel macht voor de overheid. Populisten aan de macht...


Er moet een link zijn tussen schulden en begroting. Anders kom je snel in grote problemen.


Moet solidariteit onvoorwaardelijk zijn?

Als landen geld kunnen uitgeven en schulden aangaan, dankzij de solidariteit van anderen, maar dit ongelimiteerd kunnen doen en niet kunnen gedwongen worden om de begroting/rekening te doen kloppen, dan kom je snel in de problemen en sleur je de anderen mee.


Als Johnny, Ronny of Davina in de problemen komen, en ze mogen je bankkaart gebruiken, zonder dat je hen kunt verbieden hun auto te pimpen of een tatoeage te zetten (nutteloze bestedingen), dan ga je snel zelf overkop.


Dit is nou net de vraag van Nederland (Wopke Hoekstra). Ze willen hen met plezier helpen! Alleen, willen ze dit niet onvoorwaardelijk doen. Ze kennen namelijk de geschiedenis van die landen. Die landen zijn heel genereus geweest met allerhande sociale voordelen. De reële pensioenleeftijd in Italië, Griekenland, Frankrijk en België ligt rond de 58 jaar. In Finland, Zweden, Denemarken op 63 jaar. Nu moeten de burgers in die landen EN langer werken, EN betalen voor het feestgedrag van de andere landen.


Wie is het meest onverantwoordelijk?

  • De landen die de financiële steun (€450 miljard ligt al klaar) weigeren omdat er voorwaarden aan verbonden zijn? Bvb. Italië, Spanje, Portugal, ...

  • De landen die voorwaarden willen voor de financiële steun die ze bieden? Nederland, Zweden, Denemarken, ...


P.S. De lezers van dit artikel genaamd Johnny, Ronny, Davina of Chad zijn de uitzondering die de regel bevestigen :-)


Samen werken aan een #LibertairVrijVlaanderen

Facebook: www.facebook.com/LibertairVrijVlaanderen

Instagram: www.instagram.com/libertairvrijvlaanderen

Twitter: www.twitter.com/LibertairVrijVl

104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page