top of page
 • Foto van schrijverLibertairVrijVlaanderen

Hoe word je miljonair (tegen je pensioen)?Afgelopen maanden was er veel te doen omtrent de pensioenen. In elk scenario, zowel dat van de coalitie als dat van de oppositie, blijft de burger berooid achter. Als Libertairen vertrekken wij vanuit het standpunt "Wij kunnen beter voor onszelf zorgen dan de overheid voor ons kan zorgen." Vandaar deze toelichting hoe uw pensioen er zou uitzien in een Libertair Vrij Vlaanderen.

Situatie vandaag:

Wie vandaag werkt en belastingen betaalt, heeft al de volle 0 euro opgebouwd bij de overheid. Vergis u niet, de belastingen die u vandaag betaalt dienen om rechtstreeks de gepensioneerden van vandaag te betalen. U heeft nog niets voor uzelf opgebouwd. Zoals een echt ponzifraude moeten we hopen dat er later iemand de factuur oppikt wanneer u zelf op pensioen gaat.

We betalen de hoogste belastingen en in ruil krijgen de laagste pensioenen. Het cynisme onder de jeugd en de belastingbetaler groeit.

Libertair voorstel:

 1. Iedereen spaart voor z'n eigen pensioen.

 2. De overheid steelt niet langer geld (in de vorm van belastingen) om pensioenen te betalen. De belastinbetaler houdt dus veel meer van z'n hard verdiende brutoloon over.

 3. Bijgevolg geeft de overheid je 0 euro wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.

Berekeningswijze:

 • Vandaag kosten de pensioenen: 41,2 miljard euro per jaar (2016) (1)

 • Aantal 18 - 64 jarigen in België: 6,9 miljoen (2)

 • We verdelen 41,2 miljard jaarlijks onder elke 18 - 64 jarige, dus +- 6000 euro per jaar of 500 euro per maand

 • De burger investeert dit bedrag maandelijks in de beurs, wat op lange termijn gemiddeld 7% rendeert. (Het gemiddelde beursrendement van afgelopen 25 jaar was meer dan 10%, maar we blijven conservatief in onze berekeningen. (3)) De burger heeft geen beleggingskennis nodig. Net zoals bij pensioensparen automatisch belegd wordt in aandelen, beogen we eenzelfde principe. Praktisch gezien zou bijvoorbeeld het geld rechtstreeks van werkgever in een aandelenfonds op naam worden gestort. (4).

Scenario's:


3 Pensioen scenario's


Rendement pensioen

Bent u ook zo onder de indruk van deze gigantische bedragen? Nochtans is hier niets bijzonders aan. Dit is gewoon het gevolg van samengestelde interest, rente op rente (op rente op rente op rente ...).

Rekent u gerust even na:

* Pieter: Berekeningen 43 jaar pensioensparen.

* Sarah: Berekeningen 1e 7 jaar & berekeningen daaropvolgende 35 jaar.

* Philip: Berekeningen 35 jaar pensioensparen.

Conclusie:

 1. Iedereen heeft een veel groter pensioen dan in de situatie vandaag

 2. Wie meer werkt heeft meer pensioen

 3. Het pensioen staat vanaf dag 1 op uw naam.

 4. Wie vroeger op pensioen wil, kan gewoon. Je bent niet afhankelijk van de (in)competenties van huidige/toekomstige politici.

 5. Merk op dat dit enkel en alleen de zogenaamde 1e pijler is. Andere vormen van pensioensparen werden hier niet eens mee in rekening gehouden.

 6. Logischerwijze moet een systeem worden uitgewerkt voor wie onvrijwillig werkloos is, bvb door ziekte of invaliditeit. Gezien onze conservatieve berekeningswijze zou de kost van dergelijke programma al bij al beperkt blijven en laten we de samengestelde interest zijn werk doen.

Samen werken aan een betere wereld, samen werken aan een #LibertairVrijVlaanderen!

Facebook: www.facebook.com/LibertairVrijVlaanderen

Twitter: www.twitter.com/LibertairVrijVl

Bronnen:

(1) Jaarlijkse kost pensioenen: http://trends.knack.be/economie/beleid/hoe-de-belgische-overheidsuitgaven-ontspoord-zijn/article-normal-827441.html

(2) Aantal 18 - 64 jarigen: https://www.belgium.be/nl/over_belgie/land/bevolking

(3) Rendementen afgelopen 100/25/10/5 jaar: http://observationsandnotes.blogspot.be/2009/03/average-annual-stock-market-return.html

(4) Wij stellen een korf aandelen met lage kosten voor (ETF) van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, zoals de iShares Core S&P 500 UCITS ETF Acc.


111 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page