top of page
  • Foto van schrijverLibertairVrijVlaanderen

Vermogensbelastingen leiden tot onbetaalbare woningenEr moet een onderscheid gemaakt worden tussen ideologie en praktijk. Ideologisch gezien klinkt het goed dat grote vermogens extra bijdragen tot de begroting. In de praktijk blijkt dat na de vele extra vermogensbelastingen door de zogenaamde "centrum-rechtse" regering, we nu al bij de zwaarste belaste vermogens zitten van Europa. Bovendien zorgen deze belastingen voor extra nare gevolgen, zoals onbetaalbare woningen.

Goede bedoelingen, nare gevolgen

Politici beloven graag dat ze jouw leven gaan verbeteren. Zo hoort bij elke regeringsbeslissing een positief ideologisch verhaal. Bijvoorbeeld:

  • Suikertaks & alcoholtaks: ongezonde producten worden zwaarder belast, waardoor Belgen gezonder gaan worden

  • Woonbonus: We willen dat wonen betaalbaarder blijft, daarom krijgt iedereen die een huis koopt een bonus van de overheid

  • Vermogensbelastingen: iedereen moet zijn steentje bijdragen om de (zware) sociale overheidsfactuur te dragen.

Wat zijn de gevolgen in de praktijk?

  • Suikertaks & alcoholtaks: mensen kopen over de grens, met nare gevolgen zoals: jobverlies, minder BTW inkomsten en een pervers effect waarbij de overheid wil dat de bevolking suikerdranken & alcohol drinkt om de staatskas te kunnen blijven spijzen. We schreven hier reeds een artikel over in het verleden. Lees hier meer.

  • Woonbonus: De bonus wordt linea recta verrekend in de woning prijzen. De enigste winnaars van dit systeem zijn de banken.

  • Vermogensbelastingen: aangezien aandelen, obligaties, fondsen, enz. fiscaal zwaar worden belast, wordt vermogen steeds vaker gebruikt om te investeren in relatief onbelast vastgoed. De vraag naar vastgoed stijgt , met duurdere huizen- en huurprijzen tot gevolg.

Deze zogenaamde "centrum-rechtse" regering heeft meer vermogensbelastingen ingevoerd dan alle voorgaande linkse regeringen samen.

Michel I heeft de roerende voorheffing verhoogd tot 30%, een effectentaks ingevoerd, een rijkentaks, een speculatietaks, enz. De rijkste Belg, Alexandre Van Damme, zag de bui al hangen en heeft België reeds verlaten, wat per direct een verlies van 70 miljoen per jaar betekent voor de Belgische schatkist. Lees hier meer.

Als deze "centrum-rechtse" regering deze linkse recepten blijft toepassen zullen ze snel de gelijkheid krijgen die de socialisten/communisten willen. Namelijk iedereen even arm.

Een concreet voorbeeld:

We vertrekken van de Belgische loongemiddeldes. Lees hier meer over deze berekeningen. De gemiddelde Belg verdiende in 2015 gemiddeld €1.860 netto. Voor uw werkgever bedroeg de kost maar liefst €3.869. Met andere woorden, de gemiddelde belg heeft reeds 53% aan belastingen betaald.

Stel nu dat je het resterende beetje geld dat je niet onmiddellijk moest afgeven aan de overheid (47%) opspaart en besluit 10 aandelen van Apple te kopen, aangezien een spaarboekje toch niets meer opbrengt. Wat blijkt? Niet alleen heb je al 53% van uw inkomsten afgegeven aan de overheid, als je nadien probeert nog iets van rendement te halen moet je bovendien nog eens 40% afgeven op een dividend.


Voorbeeld dividenduitkering Apple

Wat doen de buurlanden?

Onze buurlanden verminderen vermogensbelastingen. Ze zien namelijk dat het niet de beloofde resultaten oplevert. Een politieke ideologie in de praktijk realiseren blijkt namelijk steeds immens nare bijwerkingen te hebben. In Nederland gaan ze zelfs een stap verder en hebben ze de dividendbelasting volledig afgeschaft. Dit betekent dat er heel wat meer buitenlandse investeerders in Nederland zullen investeren met heel veel extra jobs tot gevolg.

Nederland is goed op weg om het Zwitsersland van de Noordzee te worden. Ondertussen moet België opletten om niet het Griekenland van het Noorden te worden.

Goedbedoelde politieke beslissingen raken altijd de arme mensen, inclusief maatregelen die bedoeld zijn hen te helpen.

Libertaire Oplossing

In de eerste plaats moeten we stoppen met op politici te stemmen die beloven ons leven beter te maken. We moeten stemmen voor politici die ons toelaten ons eigen leven te leiden. Dit wil zeggen een overheid die stopt met 50% procent van je loon af te pakken. We moeten evolueren naar een land met minder belastingen, minder regeltjes, minder subsidies, minder uitkeringen, minder politici, minder postjes, minder graaiers. Je moet in staat zijn een maximum van je loon over te houden en zelf te beslissen hoe je het uitgeeft.

Samen werken aan een #LibertairVrijVlaanderen

Facebook: www.facebook.com/LibertairVrijVlaanderen

Twitter: www.twitter.com/LibertairVrijVl

#Vermogensbelastingen #Belastingen

85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page