top of page
  • Foto van schrijverLibertairVrijVlaanderen

Waarom wint iedereen bij een lagere vennootschapsbelasting? (en niet enkel de bedrijven)De vennootschapsbelasting gaat omlaag. Voor kmo’s gaat het tarief van 24,5 procent op de eerste 25.000 euro winst naar 20 procent op de eerste 100.000 euro winst. Grote bedrijven zien het tarief zakken van 34 naar 29 procent, en daarna naar 25 procent in 2020. Wie geen bedrijf bezit denkt: Wat heb ik hier aan?

De vennootschapsbelasting is een belasting die wordt geheven over de winst van een onderneming. Een lagere vennootschapsbelasting betekent dus dat een bedrijf (theoretisch) minder belastingen zal betalen.

Eerst en vooral, laat ons eens kijken naar het grotere plaatje. België heeft vandaag het op 2 na hoogste belastingtarief van Europa. Vanaf 2020 blijven we met 25% nog steeds het op 2 na hoogste tarief.


Bron: De Standaard

What's in it for me?

Jobs jobs jobs

Wie vandaag producten aankoopt, bvb. een tv, wasmachine, etc. zal vergelijken waar hij/zij de beste deal vindt. Bedrijven doen net hetzelfde wanneer ze zich willen vestigen. Als een bedrijf goedkoper af is (voor dezelfde kwaliteit) in Nederland of Duitsland, dan zullen ze zich daar vestigen. Dit betekent dat de jobs niet naar België gaan, maar naar het buitenland. Een lagere vennootschapsbelasting moet dus leiden tot meer jobs in België.

Lagere prijzen in de winkel

Als bedrijven minder belastingen moeten betalen, hebben ze meer winst. Die winst kan gebruikt worden om rechtstreeks prijzen te verlagen om marktaandeel te winnen, ofwel door extra investeringen te doen wat leidt tot nieuwe innovaties en na verloop van tijd tot lagere prijzen in de winkel.

Groter pensioenpotje

Wie aan pensioensparen doet bezit onrechtstreeks aandelen in Colruyt, Proximus, Bpost, etc. Deze bedrijven zullen minder belastingen betalen, dus grotere winsten hebben en bijgevolg stijgen in waarde. Toen het zomerakkoord bekend werd gemaakt, stegen de aandelenkoersen van deze bedrijven 3 tot 5%.

Een mini voorproefje

Libertair Vrij Vlaanderen ijvert voor veel grotere verlagingen van belastingen. Niet enkel voor bedrijven maar voor iedereen. Wij vinden dat het niet de overheid is die moet beslissen hoe jouw hardverdiende centen moeten worden uitgegeven. Het is het individu zelf die daarover moet kunnen beslissen. Immers, niemand is even voorzichtig met uitgeven van andermans geld, als met z'n eigen geld.

Samen werken aan een #LibertairVrijVlaanderen


52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page