top of page
  • Foto van schrijverLibertairVrijVlaanderen

De mythe van de vakbonden: EcochequesEcocheques

LibertairVrijVlaanderen start een nieuwe rubriek om op regelmatige basis aan te tonen hoe de vakbonden gewoon de zoveelste belangengroepen (special interest group) zijn, en net zoals alle belangengroepen niet de belangen van de werkende mens verdedigt. Vandaag deel 1: Ecocheques.

Wie verdedigt best de belangen van de werknemer?

Heel vaak volgt het antwoord: "de vakbonden". Dit is echter een grote misperceptie. De vakbonden verdedigen niet de belangen van de werkende mensen. Enkel in beperkte mate de belangen van hun leden, maar vooral en in de eerste plaats: de belangen van de vakbond leiding zelf.

Vakbonden, VBO, Unizo, ... allemaal zetten ze hun eigenbelang voorop. Dit leidt tot de situatie waarbij Partij A en B beslissen wat partij C moet doen voor partij D (waarbij elke partij een "percentje" in eigen zak stopt).

Ecocheques zijn het resultaat van een reëel probleem, politieke incompetentie en belangengroepen.

België heeft een structureel probleem: werknemers houden netto te weinig over van wat ze bruto verdienen. In 2011 werd nagedacht wat men kon doen zodat werknemers netto meer over houden. Logischerwijze zou men gewoon de inkomstenbelasting kunnen verlagen, of de belastingvrije som kunnen verhogen, maar dat zou te simpel zijn voor België.

De politici, samen met de vakbonden en andere belangengroepen, kwamen tot het "geniale" idee: Ecocheques. Hierdoor kon men een extra nettovergoeding geven aan de werknemer, kon men duizenden nieuwe nutteloze jobs creëren voor de uitgifte en controle van de cheques, en vooral, behoudt de overheid (en de belangengroepen) controle hoe het geld wordt uitgegeven.

Het VBO ontkent dit niet. In een interview met De Tijd maakte Pieter Timmermans bekend dat zonder ecocheques de Belg eventueel geld in het buitenland dreigt uit te geven. Pieter Timmermans heeft blijkbaar weinig geloof dat België een aantrekkelijk land is om geld uit te geven. En in plaats van de aantrekkelijkheid van ons land te verhogen, verkiezen ze om een structuur op te zetten waarbij ze alles nauwgezet kunnen controleren.

Vakbonden en werkgevers één front

Ze schreven daarover afgelopen vrijdag nog gezamenlijk een brief naar premier Charles Michel (MR), minister van Economie Kris Peeters (CD&V), minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) en minister van Middenstand Willy Borsus (MR). Ze vroegen hen om toch eens goed na te denken over de afschaffing van de ecocheque.

Daarbij herinnerden ze aan hun advies van december vorig jaar waarin ze vroegen dat ‘het stabiliteitsprincipe in acht wordt genomen, dat eveneens onder het principe van goed bestuur van alle betrokkenen valt’. In mensentaal, wij willen niet dat er iets verandert.

De grote lobbymachine

De felste tegenstanders zijn de uitgevers van cheques zelf, zoals Sodexo en Edenred. ‘Nog nooit zo’n lobbymachine gezien in het parlement’, zegt Demir in De Standaard deze week. ‘Dit heb ik ook nog niet meegemaakt’, zegt Stefaan Vercamer (CD&V).

Dat de cheques vooral uitgegeven worden in de lokale economie is hun belangrijkste argument. ‘Maar door de hoge kosten die Sodexo en anderen aanrekenen, hebben die lokale handelaars daar niet veel aan’, pareert Van Eetvelt.

Ongebruikte cheques is pure winst voor de uitgevers

‘De grote schande is dat die bedrijven het geld van de ongebruikte cheques gewoon op zak mogen steken’, zegt Vercamer. De meest recente cijfers daarover dateren van de cheques uitgegeven in 2012. Na de geldigheidstermijn van twee jaar bleven er 553.000 cheques ongebruikt. ‘Dat gaat toch al gauw om vijf miljoen euro.’ Sindsdien is de uitgifte van cheques alleen maar toegenomen. In 2016 werd voor 232 miljoen euro aan cheques uitgegeven.

NIEMAND heeft het recht je te verplichten hoe je hardverdiende geld uit te geven.

Libertaire Oplossing

Voor LibertairVrijVlaanderen is het duidelijk. Een overheid met veel macht wordt dagelijks beïnvloed door belangengroepen zoals vakbonden en werkgeversorganisaties. De werkende mens is de verliezer.

Verminder de macht van de overheid, en bijgevolg de macht van belangengroepen! Verlaag drastisch de inkomstenbelasting (bijvoorbeeld een 20% vlaktaks). Schrap alle fiscale lapmiddelen, zoals bvb. maaltijdcheques en ecocheques, en laat de mensen terug hun hardverdiende geld uitgeven hoe ze zelf willen.

Samen werken aan een #LibertairVrijVlaanderen

#Vakbond

103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page