top of page
  • Foto van schrijverLibertairVrijVlaanderen

Wat we allemaal al wisten, de suikertaks is een ramp voor VlaanderenBij de onderhandelingen over de taxshift besliste de regering eind 2015 een suikertaks in te voeren. Op minder dan 1 jaar tijd, komt de regering al terug op deze beslissing. Dit stond in de sterren geschreven.

Hetzelfde gedrag zien we terug met de verhoogde accijnzen op tabak. (Lees hier ons verslag.) Wat is er gebeurd sinds de invoering van de suikertaks? Hebben de consumenten hun gedrag aangepast? Hebben ze luidop gedacht "Tiens, deze blikjes frisdrank zijn duurder geworden, ik zou beter minder drinken"? #Naief

Neen hoor, de consument heeft zich gedragen zoals we kunnen verwachten hoe de consument zich gedraagt. Na het bekijken van de folders van de "net-over-de-grens winkels" zoals bvb. Auchan in Ronq, bleek er een aanzienlijk prijsverschil met de Vlaamse winkels zoals Colruyt, Aldi of Carrefour. En dus besloot de consument om regelmatig over de grens te winkelen. En als ze er dan toch zijn, even goed nog een heleboel andere levensmiddelen te kopen.

Wie verliest? Alweer Vlaanderen:

  1. De Vlaamse winkeliers hebben een lagere omzet, niet alleen door de lagere frisdrankverkoop, maar ook doordat de consument de rest van zijn inkopen tegelijkertijd over de grens doet.

  2. Lagere omzet leidt tot lagere winst en dus tot lagere belastinginkomsten.

  3. Lagere omzet kan ook leiden tot jobverlies en faillissementen

Overmatige suikerconsumptie is een groot maatschappelijk probleem, maar het is een illusie te denken dat het kan worden opgelost door taksen.

Gedragsverandering bekomt men enkel en alleen door de aanwezigheid van informatie. Informeer de burger dat overmatige suikerconsumptie leidt tot tanderosie, leverproblemen, diabetes en zelfs kanker. En onderschat niet hoe ijdel de mensen zijn. Leg verder uit dat suiker ook leidt tot tandverkleuring, overgewicht, verouderde huid en rimpels.

Libertair standpunt: De rol van de overheid moet beperkt zijn tot het informeren van de consument. Daarna heeft de geïnformeerde consument de vrijheid te handelen hoe hij/zij zelf wenst.

Samen werken aan een #LibertairVrijVlaanderen

#Suikertaks #Accijnzen

91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page