top of page
  • Foto van schrijverLibertairVrijVlaanderen

Jouw Belastinggeld dient voor Werkloosheidsuitkeringen van Syriestrijders16 teruggekeerde Syriëstrijders (waarvan niet bewezen kan worden dat ze misdaden hebben begaan in Syrië) krijgen een werkloosheidsuitkering. Dat berichtte de Tijd vandaag.

België staat bekend voor een hoge belastingdruk. De reactie van de mensen is (vreemd genoeg) vaak: "Ja, maar we hebben wel een goeie sociale zekerheid."

Wat betekent dit concreet, die goeie sociale zekerheid?

Wel, de overheid neemt geld van de burger door middel van belastingen. Ergens kun je dit bekijken als: de overheid "steelt" geld van jou, want als je het niet doet, wordt je gedwongen tot boetes of gevangenisstraffen.

De overheid beslist hoe jouw geld moet worden uitgegeven. Dit doen ze door wetten te maken. Belangrijk hierbij is het principe: "Iedereen is gelijk voor de wet". We kunnen hier uren over discussiëren hoe subjectief en kortweg onjuist dit in realiteit is, maar dat is voor een andere keer.

Iedereen dus gelijk voor de wet. Zo kom je tot absurde situaties waarbij Syriëstrijders recht hebben op een werkloosheidsuitkering. Met andere woorden: Mensen die de Westerse visie verwerpen en barbaarse handelingen uitvoeren, hebben wettelijk gezien evenveel recht op de sociale voorzieningen als Jan, Piet en Pushpa. Mensen die een job hebben en dezelfde normen en Westerse waarden verdedigen.

De slechte oplossing

Het is vrij duidelijk dat het gros van de publieke opinie geen voorstander is van sociale voorzieningen voor mensen die onze Westerse beschaving verachten. De traditionele aanpak, namelijk nieuwe regeltjes uitvinden en nieuwe ambtenaren ter controle, zijn lapmiddelen die niet werken. Het is onmogelijk om een wettelijk kader op te stellen waarbij de overgrote meerderheid van de bevolking akkoord gaat over een eerlijke toewijzing.

Geld uitgeven van iemand anders gebeurt nooit op een even voorzichtige manier als je eigen geld uitgeven.

De Libertaire oplossing

Het klinkt absurd, maar wat als de overheid minder geld van de burger steelt? Wat als de burger blijkt in staat te zijn zijn eigen geld te beheren? Wat als het extra netto loon dat je maandelijks over houdt, gebruikt wordt om te sparen tot wanneer je een tegenslag hebt?

Onze oplossing is zeer duidelijk: Schaf de werkloosheidsuitkering af, en laat de mensen netto meer overhouden. De mensen kunnen dan zelf beslissen wat ze met het extra geld doen. Sommigen zullen kiezen voor een extra vorm van zekerheid door een extra verzekering aan te gaan in geval van jobverlies. Anderen zullen het extra geld gebruiken voor een project in bijberoep te sponsoren. Nog anderen zullen het maandelijks op een extra gunstige spaarrekening zetten. In ieder geval, de mensen hebben zelf de vrijheid om hun geld te gebruiken hoe ze dat zelf willen.

"Nobody spends somebody else's money as carefully as he spends his own." - Milton Friedman

Vrij vertaald: Geld uitgeven van iemand anders gebeurt nooit op een even voorzichtige manier als je eigen geld uitgeven.


44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page