LibertairVrijVlaanderen
Wat je moet weten over Libertarisme...

Het libertarisme is in België een bij velen nog onbekende maatschappelijke en politieke filosofie. De hoofdreden is dat we al eeuwen lang gedomineerd worden door overheden waarbij de burger van nature uit weinig macht had. De macht ligt bij de overheid, en de politici zijn niet van plan die macht te lossen.
Het non-agressie principe
Het libertarisme kent verschillende benaderingen maar het belangrijkste uitgangspunt is dat iedere persoon vrij moet zijn om te doen wat hij wil zonder hierbij de gelijke vrijheid van anderen te beperken. Menselijke samenwerking dient gebaseerd te zijn op vrijwilligheid en niet op dwang en geweld. Veel libertariërs noemen dit het zogenaamde non-agressie principe: niemand heeft het recht om geweld te initiëren tegen anderen.
Dit lijkt niet echt een spectaculaire theorie. Immers, de meeste mensen zijn van mening dat bedrog, stelen en het plegen van geweld slechte zaken zijn. Een belangrijk kenmerk van het libertarisme is echter dat zij deze uitgangspunten tevens op het handelen van de overheid toepast. Met andere woorden, de overheid dient op basis van dezelfde normen te worden beoordeeld als mensen onderling. Als gevolg hiervan is het dan ook niet aan de overheid toegestaan om zich met het plegen van geweld, dwang en diefstal bezig te houden. De overheid heeft niet het recht om in te grijpen in vrijwillige transacties van burgers onderling.
Ontstaan van het libertarisme
Net als andere maatschappelijke stromingen heeft het libertarisme zijn filosofische wortels tot ver in de geschiedenis, maar de eerste duidelijk omlijnde opvattingen omtrent een libertarische maatschappij zijn te vinden bij klassiek liberale auteurs als John Locke en Adam Smith. In de negentiende eeuw heeft het klassiek liberalisme een bloeiperiode doorgemaakt, om vervolgens in de twintigste eeuw terrein te verliezen aan het socialisme en andere politieke stromingen die de vrijheid van het individu aan banden willen leggen. Het moderne libertarisme is na de oorlog ontstaan in de VS toen de onvrede omtrent de gestage groei van de overheid bij velen toenam. Omdat het woord ‘liberals’ in de VS synoniem was geworden met sociaal democratie en beperking van de individuele vrijheid, besloten een aantal mensen zich voortaan ‘libertarians’ te gaan noemen. Het libertarisme heeft hierna een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en is met name in het Angelsaksische taalgebied een serieuze maatschappelijke en politieke filosofie geworden. Belangrijke inspiratiebronnen en denkers van het moderne libertarisme zijn Ayn Rand, Robert Nozick, David Friedman, Murray Rothbard en Milton Friedman.
Wat betekent 'Vrijheid' voor een Libertariër?
Libertarisme is gebaseerd op pure zelfbeschikking. Slechts één persoon mag over jouw lijf en over jouw lichaam beschikken, en die persoon ben je zelf. Niemand mag jouw lichaam, geest of eigendommen gebruiken, zonder jouw expliciete toestemming. Ook mag niemand geweld gebruiken of daarmee dreigen om iets van je gedaan te krijgen.
Omdat je niet alleen op de wereld bent, zul je dezelfde rechten van ieder ander ook moeten respecteren. Ook jij mag dus niet beginnen met het gebruiken van geweld tegen personen of eigendommen, of daarmee dreigen.
Als iemand jou geweld aandoet, of dreigt je eigendommen af te pakken, dan heb je volgens het libertarisme het recht jezelf of je spullen (zelfs met geweld) te verdedigen.
Zo komen we al snel tot enkele maatschappelijke en politieke thema's die we op deze blog zullen bespreken:
Libertarisme en belastingen
Libertarisme en de Vrije Markt
Libertarisme en de Sociale Zekerheid
We staan op het punt uw kijk op de maatschappij grondig door elkaar te schudden
We zijn allemaal opgegroeid in een wereld waar we het normaal vinden dat bij het minste probleem de overheid voor een oplossing tracht te zorgen. Het alternatief is dat we zelf meer verantwoordelijkheid nemen (krijgen!) en minderen op de overheid rekenen. Immers, voor alles wat de overheid doet, hebben ze eerst het geld van je moeten afpakken.
We staan op het punt samen enkel heilige huisjes door elkaar te schudden. Het enige wat ik van u vraag is om open te staan voor een alternatieve visie.
Je bent vrij! Ben je akkoord, of net niet akkoord met wat je leest? Reageer!
Samen werken aan een #LibertairVrijVlaanderen