LibertairVrijVlaanderen
Is het goed nieuws dat Bpost IT-jobs verhuist naar India?

Bpost heeft een contract gesloten met Infosys en Tata Consultancy. Daardoor gaat de job van tweehonderd informatici naar de Indische outsourcers.
Binnen de kortste keren kwam er kritiek. Enkele reacties:
"Schandalig!",
"200 jobs verhuizen naar Indië.... Onbegrijpelijk!",
"Een overheidsbedrijf dat zich een bod van 2,55 miljard euro op PostNL kan veroorloven, maar het grootste deel van zijn ICT-departement uitbesteedt naar een lagelonenland, dat is voor ons de schaamte voorbij."
Dit zijn begrijpelijke reacties, maar is het mogelijk dat er meer achter deze beslissing zit dan "blind geldbejag"?
Bpost vindt nog nauwelijks IT-specialisten
Wie 5 minuten praat met een willekeurig IT bedrijf hoort het onmiddellijk: "Er is een grote schaarste aan IT specialisten." Ook Bpost reageerde: "Het wordt steeds moeilijker in België de nodige bekwame mensen te vinden om ons te helpen", geeft het postbedrijf in schriftelijke mededeling als een van de redenen.
Bovendien, gaat het hier over 200 zelfstandige informatici, de resterende IT'ers in loonverband behouden hun job. Gezien het tekort aan IT profielen (aanbod) zullen deze zelfstandigen binnen de kortste keren een nieuwe full-time rol vinden (vraag). En gezien hun ervaring bij Bpost, ongetwijfeld aan een hoger loon dan voordien.
Moet Bpost zich überhaupt verantwoorden?
Elk bedrijf op zoek naar IT specialisten kan bevestigen dat er een enorme krapte is op de markt. Maar is dat relevant? Stel nu dat Bpost deze mensen 'ontslaat' (aangezien het zelfstandigen zijn: hun opdracht niet verlengt) puur uit financiële redenen, namelijk om kosten te besparen.
Mag een bedrijf handelen in eigen belang?
De critici verwachten dus dat een bedrijf niet mag handelen in eigenbelang.
Wat nu als die criticus werknemer is in een bedrijf, en hem/haar in een ander bedrijf een nieuwe job wordt aangeboden met beter loon, meer verantwoordelijkheden en betere job voorwaarden. Zou die criticus de dingen zo laten? Of zou een criticus ook handelen in eigen belang en ofwel betere voorwaarden onderhandelen bij z'n originele werkgever ofwel de nieuwe job aanvaarden?
"Maar dat bedrijf verdient heel veel geld, die werknemer niet."
Wat gebeurt er als een bedrijf (bvb. Bedrijf A) zou stoppen met handelen in eigenbelang en zou beginnen massaal "te veel" mensen een "te hoog" loon zou aanbieden?
Wel, de concurrentie (bvb. Bedrijf B) zou systematisch meer geld verdienen. En met die extra winstgevendheid zullen minstens 1 van deze zaken gebeuren:
Optie 1. Het meer winstgevende bedrijf (B) kan zijn prijzen verlagen of met nieuwe producten en diensten afkomen, en bijgevolg hebben ze nog meer klanten. Bedrijf A daarentegen heeft minder klanten en begint verlieslatend te worden. Er komen zware reorganisaties met veel ontslagen tot gevolg
Optie 2. Bedrijf B koopt bedrijf A. Er zijn geen 2 marketing departementen nodig, geen 2 magazijnen, geen 2 finance afdelingen, ... met veel ontslagen tot gevolg.
Werknemers zijn veel beter af met een bedrijf dat zijn eigenbelang voorop zet.
Een bedrijf met hoge winstgevendheid zal verder blijven groeien. Nieuwe jobs zullen ontstaan in allerhande afdelingen wanneer ze nieuwe producten, nieuwe prijzen of nieuwe diensten lanceren.
Bpost is een bedrijf met veel respect voor de werknemer, dat maak hen een aantrekkelijke werkgever. Hun beslissing om de IT afdeling in te krimpen kwam niet uit financiële overwegingen, maar uit een te kort aan talent. Maar stel dat het toch was geweest om de winstgevendheid omhoog te krikken, dan nog was dit in het belang voor de meer dan 26 000 personeelsleden.
Samen werken aan een #LibertairVrijVlaanderen