top of page
  • Foto van schrijverLibertairVrijVlaanderen

Hogere tabaksaccijnzen leveren nog amper iets opDe Tijd rapporteerde op 9 januari dat de verhoging van de accijnzen op tabak niet leidt tot de verwachte winst voor de overheid. Het volledige artikel vindt u hier.

Wederom zal de federale regering minder inkomsten hebben dan begroot. (Déjà vu suikertaks, alcoholtaks, speculatietaks, ...) Deze keer gaat het over lager dan verwachtte inkomsten door accijnzen op tabak. De accijnzen brachten in 2016 slechts 3,087 miljard op, een daling met 150 miljoen euro, terwijl de regering hoopte op 200 miljoen meer.

Alweer een tekort van 350 miljoen dat ergens anders moet worden gevonden.

De politici beweren dat de verhoogde accijnzen dienen tot ontmoediging van het aantal rokers. En wanneer minder mensen roken, dalen de kosten van de sociale zekerheid gerelateerd aan roken. Men moet al serieus naïef zijn om dit te geloven.

Wat gebeurt er namelijk als de regering de accijnzen verhoogt? Wel, logischerwijze gaat de consument handelen in eigenbelang en zoeken naar alternatieven:

  • Illegale tabak

  • Sigaretten uit goedkopere Europese landen

  • Buitenlandse rokers vinden het niet langer de moeite om in België aan te kopen

In alle gevallen verliest Vlaanderen.

  1. De consument wordt quasi gedrongen tot illegaal of onethisch gedrag.

  2. De Vlaamse winkeliers hebben een lagere omzet, niet alleen door de lagere tabakverkoop, maar ook doordat de consument tijdens zijn winkelbezoek geen andere producten koopt.

  3. De overheid heeft bijgevolg minder inkomsten dan gepland.

  4. Dus de belastingbetaler is alweer het slachtoffer.

Roken is de #1 doodsoorzaak in de westerse wereld. Het probleem is actueel en acuut, maar de geplande gedragsverandering wordt niet bekomen door accijnsverhogingen.

Gedragsverandering bekomt men enkel en alleen door de aanwezigheid van informatie. Informeer de burger over de gevaren van roken, over hoe 72% van de rokers spijt hebben dat ze ooit zijn begonnen, over hoe het aantal rokers al jaren aan een stuk daalt, en hoe het nog nooit zo onpopulair geweest is om te roken. En onderschat niet hoe ijdel de mensen zijn. Leg verder uit dat roken leidt tot tandverkleuring, verouderde huid en rimpels.

Leg uit dat rokers 61% meer kans hebben om afgewezen te worden op online-dating sites*.

Persoonlijke noot van de auteur: Uitleggen dat rokers moeilijker aan een lief geraken is volgens mij een krachtiger manier om gedragsverandering te bekomen dan een 5% accijnsverhoging.

Libertair standpunt: De rol van de overheid moet beperkt zijn tot het informeren van de consument. Daarna heeft de geïnformeerde consument de vrijheid te handelen hoe hij/zij zelf wenst.

Samen werken aan een #LibertairVrijVlaanderen

*Bron: Online Dating Gids: Details

#Overheid #Belastingen #Roken #Accijnzen

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page